GETUIGENISSEN van durvers

Vind jij het moeilijk om de eerste stap te zetten? Lijkt het alsof je de enige bent die met moeilijkheden kampt? Dan kunnen de getuigenissen van andere jongeren misschien een steun betekenen voor jou.
Onze durvers delen hun verhalen heel bewust om anderen over de streep te helpen. Hopelijk kun je uit hun moedige getuigenis de nodige kracht, energie en durf halen om het pad naar jouw droom aan te vatten. 

VANDER

"Ik heb er echt wel veel dingen uit geleerd en raad het iedereen aan."

“Mijn coach heeft mij geholpen met werk zoeken. Ik ben in contact gekomen met hem via een gemeenschappelijke persoon die we kennen. We hadden een eerste keer afgesproken; op die dag heeft hij mij wat meer informatie gegeven over wat hij eigenlijk doet en wat zijn doelen zijn. Ik vond het heel interessant en heb hem meteen gezegd dat ik mee wilde doen. Ik was een heel lange tijd werkloos omdat er bepaalde zaken in mijn leven nog niet helemaal in orde waren. Maar in de periode dat ik in contact kwam met mijn coach zijn al die zaken ook in orde gekomen.

Mijn coach heeft mij eerst enkele vragen gesteld over wat ik graag zou willen doen, welke jobs mij interesseren etc… . Ik vertelde hem dat magazijnwerk mij wel interessant leek. We zijn toen op de site van de VDAB gegaan om mijn cv bij te werken. Daarna hebben we samen gesolliciteerd voor enkele vacatures. Mijn coach heeft mij ook geholpen met het leren voeren van een goed sollicitatiegesprek, daar heb ik echt wel veel dingen uit geleerd! Hij heeft mij zodanig veel geholpen dat ik nu al 4 maanden in een bedrijf werk waar ik heel blij mee ben.

Wat ik heel positief vond aan de coaching is dat mijn coach echt tijd nam voor mij en alles op mijn tempo deed. Ik ben hem heel dankbaar voor alles wat hij voor mij heeft gedaan. Ik raad het iedereen, die ook niet precies weet hoe te beginnen, aan om dit traject te overwegen, je zal er zeker geen spijt van hebben!”

Ali op stage bij Umani

"Ik ben geen nummertje bij Umani"

“Ze hielpen mij om mijn droomstage te vinden.. Mijn begeleider is de eerste keer met mij meegegaan op gesprek bij Umani Group.  Dit is mijn droomstage omdat het een stageplaats is waarin ik mijn talenten kan inzetten. Mijn eerste indruk van Umani was dat het een hele mooie en uniek werkplaats is, helemaal anders dan andere interimkantoren die ik kende. De huiselijke sfeer en de mensen spraken mij heel erg aan. Niemand vroeg mij om een cv, de mensen wilden mij écht zelf leren kennen en waren geïnteresseerd in mij. Ik voelde mij geen nummer. Ze accepteren mij zoals ik ben.” 
Ook Stephanie en Matthias hebben zin in de stage van Ali en maken er een leerrijke periode van. Loopt alles vlot, dan is het niet onmogelijk dat er ook mogelijkheden zijn voor een studentenjob. Wie weet waar dat nog zal eindigen!
Voor wie durft dromen is er veel mogelijk!

marith

"Ik bleef maar vastzitten in dezelfde cyclus: werk zoeken, solliciteren, op gesprek gaan,..."

Vertel eens, hoe ben je bij ons terecht gekomen? “Tijdens de eerste maanden van corona raakte ik werkloos en kwam ik voor het eerst in contact met de VDAB. Tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek bij de VDAB hoorde ik dan over de werking van BLM en wat zij zoal voor je kunnen betekenen. Dit klonk erg interessant en dus besloot ik om contact op te nemen; hier heb ik geen moment spijt van gehad!”

Wat waren doorheen de begeleiding jouw ervaringen? “De begeleiding van mijn coach ging veel verder dan enkel het zoeken naar een job. Zo voerden we tijdens coach-wandelingen fijne gesprekken, zowel over mijn loopbaan en wat ik hierin zocht alsook over privézaken en eventuele problemen of obstakels op mijn pad naar een nieuwe baan. Er werd met een frisse blik en zonder vooroordeel gekeken naar mijn situatie en naar wat ik zocht. Waar mogelijk kreeg ik hulp en werden mij handvaten aangereikt.”

Op welke manier heeft dat geholpen? Door de juiste coaching, geheel op maat voor mij, leerde ik meer over mezelf en mijn competenties en kon ik de juiste stappen zetten in de zoektocht naar een nieuwe job.”

En welke gevoelens kwamen toen naar boven bij jou? “In een wereld waar steeds meer ‘moet’, alles snel gaat en waar dikwijls niet echt meer naar elkaar wordt geluisterd, is het enorm fijn om oprecht gehoord en geholpen te worden. Ik voelde me gedurende mijn hele coachingstraject op mijn gemak, enthousiast over de dingen die we bereikten en blij met de top begeleiding.”

Zijn er doorheen de begeleiding drempels geweest die je ervaren hebt? En hoe ben je er dan mee om gegaan? “Voor mij was de grootste drempel het beperkte aanbod aan werk in mijn sector. Dagelijks alle mogelijke kanalen afstruinen naar ‘de’ job en vervolgens niet verder komen, was vermoeiend en frustrerend en soms brak me dit ook wel op. Door hierover te kunnen praten tijdens coachings-gesprekken voelde ik me gehoord en zag ik in dat elke stap die ik zette er één vooruit was.

Wat zou je tegen andere jongeren zeggen die hulp willen zoeken maar het niet durven? “Twijfel je nog of durf je niet goed om hulp te vragen? Geef het toch een kans, niet geschoten is altijd mis!
Ik ging heel nuchter mijn traject in; ‘als ik het niet probeer, verandert er niks, ik kan enkel beter worden door het te proberen’.”

Ben je trots op jezelf? “Ja! Ondanks de tegenslagen en moeilijkheden onderweg ben ik nu terug aan het werk en zit ik weer goed in mijn vel!”

Wat heeft ervoor gezorgd dat je dacht van nu moet er iets veranderen? Wat was je situatie toen je de stap naar de hulpverlening hebt gezet? “Ik bleef maar vastzitten in de dezelfde cyclus: werk zoeken, solliciteren, op gesprek gaan,… Dagen werden weken en weken werden maanden en ik voelde me echt nutteloos terwijl de tijd verstreek.”

Waar stond je voor dat je begon aan het traject en waar sta je nu? “Voor het traject was ik al enkele maanden werkloos, niet succesvol in het zoeken naar werk en geïsoleerd door mijn beperkte contactenkring.
Nu ben ik weer aan het werk, leer nieuwe mensen kennen en zit ik weer goed in mijn vel.”

Is er nog iets dat je wilt zeggen? “Ik wil mijn coach(es) heel erg bedanken voor hun geduld en hulp, voor er altijd te zijn bij vragen en altijd klaar te staan voor mij en alle andere werk- en hulpzoekenden!
Nog heel veel plezier en succes verder met jullie super project!”

klaar voor de eerste stap?

Durf contact opnemen met onze coaches! Iedereen tussen 18 en 30 jaar die zijn of haar dromen wil realiseren, is meer dan welkom. Samen focussen we op jouw toekomst!